Şili Edifica Fuarı ve Seyahat İzlenimleri

KAS Grup olarak İhracat Satış ve Pazarlama Müdürü ile birlikte Güney Amerika’ya; Şili, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika olmak üzere toplamda 20 günlük bir seyahat gerçekleştirdik. İlk durağımız olan Şili’nin başkenti Santiago kentine yaklaşık 8 günlük bir seyahat gerçekleştirdik. Seyahat programımızın ilk günlerinde Edifica Yapı Fuarında katılımcı olarak boy gösterdik. Kalan günleri de önceden planladığımız seyahatleri gerçekleştirmek, fuardan elde ettiğimiz kontaklar ile görüşmek ve pazarın nabzını tutmak amacıyla değerlendirdik.

Şili ve Şili Ekonomisi Hakkında Genel Bilgiler

Şili, Güney Amerika’nın güneybatı kıyısında yer almakta olan, Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasında stratejik bir konuma sahip, kuzeyde Atacama Çölü’nün; güneyde ise And Dağları’nın çevrelediği, kendine özgü bir topografik yapıya sahil olan Güney Amerika’nın en güzel ülkelerinden biridir. Toplamda 15 eyaletten oluşan Şili’ nin başkenti Santiago, resmi dili İspanyolcadır. Ortalama 18 milyonluk bir nüfusa sahip olan Şili’de, nüfusun yaklaşık %40’lık kısmı başkent Santiago ve çevresinde yaşamaktadır.

Ekonomik duruma göz atacak olursak Şili, Güney Amerika ülkeleri göz önüne alındığında bölge içerisinde yaşanabilecek ve ticaret yapılabilecek en iyi ülkelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bölgedeki diğer ülkelere nazaran ekonomi, oldukça istikrarlı ve güçlü durumdadır. Şili’nin başlıca üretim ve ihracat kaynağı bakır madenidir. Ülke, ihracat gelirlerinin %40’lık kısmını sadece bakır ihracatından kazanmaktadır. Bunların yanı sıra deniz ürünleri, üzüm ve üzüm şarabı Şili ihracat kalemleri arasında önemli yer tutan diğer unsurlardır.

Sili-Edifica-Fuari-Seyahat-2

KAS Grup Güney Amerika Stratejileri

KAS Grup olarak öncelikli hedefimiz Güney Amerika pazarındaki hakimiyetimizi arttırıp, sektörümüzde faaliyet gösteren en önemli firmalar arasına girmektir. Güney Amerika pazarında, özellikle kaliteli ve geniş ürün gamımız ile güçlü bir hakimiyet kurabileceğimizi gördük. Fakat bu bölgede, özellikle Şili, Peru, Meksika ve Arjantin gibi ön planda olan ekonomiler üzerinde Çin hegemonyası ciddi derecede söz sahibi durumda. Özellikle kendi sektörümüz açısından bakacak olursak Çin ürünleri maliyet açısından çok daha uygun olduğu için ciddi oranda pazarda boy gösteriyor. Bunun sebebi de; ülke insanının “maliyetin kaliteden önce gelmesi” şeklindeki bakış açısı. Ayrıca pazarda ve fuarda yaptığımız görüşmeler neticesinde söyleyebiliriz ki; Güney Amerika pazarı, lojistik süreçler açısından uzak ve zaman gerektiren bir bölge olduğu için, sektör liderliğine oynamak ve bölgede ciddi bir hakimiyet kurabilmek adına bölgede bir depo yapılanmasına gitmek oldukça stratejik bir hamle olacak ve hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Özellikle Şili ve Meksika’da gördüğümüz büyük üreticiler, bölgede stratejik bir depo yapılanması kurmuş ve bu sayede büyük distribütörleri kendilerine bağlamış durumdalar.

Şili Edifica Fuar ’ına gelecek olursak, KAS GRUP için oldukça verimli ve dolu bir fuar geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Toplam dört gün süren fuar boyunca, irili ufaklı bir çok firma ile toplantılar gerçekleştirip, marka bilinirliğimizi arttırmak için faaliyetlerde bulunduk. Aslında bakacak olursak, en önemlisi KAS markasının Güney Amerika ve özellikle de Şili için bir fırsat olabileceğini sektördeki bütün oyunculara göstermiş olduk. Güney Amerika bölgesi üzerinde başlıca ürünlerimiz olan vana , flex hortum ve PPRC ürünlerimizin tanınırlığını arttırarak, bölgedeki iş hacmimizi günbegün büyütebilmemiz işten bile değil. Bunlara ek olarak, Değerli Şili Büyükelçimiz Gülin Dinç Hanımefendi ve Değerli Şili Ticari Ataşemiz Elçin Edis Hanımefendi ile birlikte fuara gelen Türk iş insanları olarak güzel bir akşam yemeğinde bir araya geldik. Şili-Türkiye ilişkileri ve Şili ile iş geliştirme konuları başta olmak üzere birçok konuda çok değerli fikir alışverişlerinde bulunduk ve önemli bilgiler edinme fırsatı elde ettik. Bu vesile ile tekrar Değerli Büyükelçimiz Gülin Hanım ve Değerli Ticari Ataşemiz Elçin Hanım’a bu güzel davetleri için çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Umut ÇETİNKAYA
KAS Grup Güney Amerika Bölge Müdürü

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji