2 Yollu Vana ve 3 Yollu Vana Nedir? Kullanım Süreci

2 Yollu Vana Nedir?

2 yollu vanalar aktüatör bağlantılı kullanılır. Sistemdeki kollektörün giriş hattına ya da dönüş hattına bağlanarak sistem kontrolünü tek bir noktadan yapan ve eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.

Kat veya daire kontrolü yapılan yerden ısıtma sistemlerinde kollektöre rakor vasıtasıyla bağlanır ve tek bir aktüatör ile ortam ısısı kontrol edilir.

Bağlantı dişi : 1”
Salmastra bağlantı dişi : M30x1,5
Debi: 39 lt/dk
Kvs: 2,34 m³/h

KasTherm-2-yollu-3-yollu-vana-makale-1

3 Yollu Vana Nedir?

Dönüş hattı, sıcak su girişi ve karışım hatlarının birbirleri ile entegrasyonunu sağlayarak yerden ısıtma sistemlerinde ihtiyaç duyulan sistem akış kontrolünün yerine getirilmesini sağlar. 3 yollu vanalar uzaktan iletimli termostatik başlıkla kullanılabilir.

Bağlantı dişi: Rp 1”
Salmastra bağlantı dişi M30x1,5
Kvs değeri : A→AB : 5 m³/h
B→AB : 3,5 m³/h

KasTherm-2-yollu-3-yollu-vana-teknik-cizim-makale

2 ve 3 Yollu Motorlu Vanalarla Sistem veya Zon Kontrolü

Temel Tanımlar

İki veya üç yollu kontrol vanaları yardımı ile sisteme veya belirli bir zona giden suyun sıcaklığı veya debisi değiştirilerek kapasite kontrolü yapılabilir.

Zon kontrolü belirli bir klima santralı veya ısı eşanjörünün kontrolü olabileceği gibi, ısıtma sisteminin belirli bir bölümünün kontrolü de olabilir.

Çünkü kullanım amacına ve bulunduğu konuma bağlı olarak aynı sistemde farklı hacimlerde farklı ısıtma yükü karakteristikleri söz konusu olabilir. Örneğin büyük bir iş merkezinde toplantı salonundaki ısıtma ihtiyacı ile ofislerdeki ısıtma ihtiyacı veya bina çekirdeğindeki ofislerle, dış cephedeki ofislerin ısıtma ihtiyacı birbirinden farklıdır.

İyi bir kontrol sistemi hem bütün sistemin dış sıcaklığa bağlı olarak kapasite kontrolünü gerçekleştirirken, hem de farklı zonlardaki farklı ısıtma ihtiyaçlarına cevap verebilmelidir. Böyle bir kontrol ancak motorlu kontrol vanaları ile gerçekleştirilebilir.

Motorlu Kontrol Vanaları

Motorlu kontrol vanaları iki ve üç yollu olarak ikiye ayrılır. İki yollu vanalar akışkan debisini değiştirerek kontrol sağlarlar. Üç yollu vanalar ise karıştırma ve ayırma vanaları olarak kullanılabilir. Ancak ısıtma tesisatında, bu vanalar karıştırma vanası olarak kullanılmalıdırlar.

Üç yollu karıştırma vanalarında pompanın bulunduğu karışım devresinde debi sabittir. Buna karşılık sıcaklık karışıma bağlı olarak değişir. Kapasite kontrolü bu yolla sağlanır. Aşağıda iki ve üç yollu vanalarla kontrolün karşılaştırılması verilmiştir.

İki Yollu Vanaların Avantajları:

1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir.
2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
3- Eşanjör bağlantılarındaki vana, pislik ayrıcı sayısı daha az olacağı için servis malzemesi maliyeti azalacak, daha az yer kaplayacaktır.
4- İki yollu vana 3 yollu vanaya göre daha ucuzdur.
5- İki yollu vana ile kontrolde, debilerin çalışma koşullarına bağlı olarak değişmesi ve azalması sonucu pompalama enerji sarfiyatının da azalması ve elektrik enerjisinde tasarruf söz konusudur. Ancak bunun gerçekleşmesi için değişken devirli pompalar ve uygun bir kontrol sistemi kullanılmalıdır. Bu ise yatırım maliyetlerini arttırır.

Üç Yollu Vanaların Avantajları:

1-Merkezi sistemde dolaşan suyun debisi sabit kalacaktır.
2-Isıtma ihtiyacının az olduğu sürelerde dahi borulardaki aşırı soğumalar olmayacağı için boru şebekeleri ani ısınmalardan ve gerilmelerden etkilenmeyecektir.
3- Üç yollu vana tam kapalı durumdan itibaren açmaya başlandığında, eşanjöre sıcak su girişi en kısa sürede olacağı için otomatik kontrol sistemi daha kısa sürede etkin olacaktır. (Yani kontroldeki gecikme süresi en az olacaktır.)

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji