Aktüatör Nedir?

aktuator-nedir-blog-icerik

Aktüatör, yerden ısıtma hattı içerisindeki suyun sirkülasyonunun açılmasını veya kapanmasını sağlayan bileşendir. Başka bir deyişle, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır.

Bkz: Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Dönüş hattı kollektörüne adaptör bağlantılı takılır. Oda termostatından gelen komuta göre çalışır. Dağıtıcı terminal vasıtasıyla oda termostatına bağlanır. Bir oda termostatına 5 adete kadar aktüatör bağlanabilir. Her aktüatörün kontrol ettiği zona en fazla 80 m boru döşenmelidir. 80 m’den daha fazla boru döşemesi yapılırsa verimli bir ısınma sağlanamayabilir.

Oda kontrollü ısıtma yapılmak istenildiğinde, her hat için ayrı bir aktüatör kullanılır. Odanın büyüklüğüne göre bir odaya birden fazla hat çekilebilir. Bu hatların bağlı olduğu zonlar bir oda termostatı tarafından kontrol edilir.

Kat veya daire kontrollü ısıtma yapılmak istenildiğinde ise, iki yollu vana vasıtasıyla tek aktüatör kullanılabilir. Böyle bir sistemde kollektör giriş veya dönüş kısmına bir adet iki yollu vana takılarak aktüatör ile kat ısısı kontrol edilebilir. Bu sistem daha uygun bir maliyet sağlasa da her zonda eşit ısınamama sorunu oluşabilir. Ancak debi ayarlı kollektör kullanılarak bu soruna bir nevi çözüm sağlanabilir.

Klape fark basıncının 2,5 bar üzerinde olmaması tavsiye edilir. Gerekli durumlarda tesisatınızda basınç regülatörü kullanmanız tavsiye edilir.

aktuator-teknik-goruntu

Aktüatör Teknik Veriler:

NCNormalde kapalı
Gerilim230 V AC 50/60 Hz
Güç1 Watt
Ani akımmax. 550 mA
Hareket aralığı4 mm
KorumaSınıf II / IP54
Depolama sıcaklığı-25 °C ila 60 °C
Ortam sıcaklığı0 °C ila 60 °C
Tahrik gücü100 N

 

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji