Yerden Isıtma Sistemi Nedir? KAS Therm

Yerden ısıtma sistemleri uzun yıllardan beri kullanılmakla beraber, son dönemde önemli bir ivme kazanmıştır. Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde yerden ısıtma sistemleri, teknolojiyle uyum içinde gelişmektedir. Yerden ısıtma sistemlerinin verimli bir yöntem olması, düşük maliyetler sunması ve pek çok mekana uygulanabilir olması, onu daha da cazip hale getiriyor.

Yerden ısıtma sisteminin en önemli özelliği, ısının homojen bir şekilde dağılımını sağlamasıdır. Isı, bina yapı elemanlarında depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez. Bu sistem, mekanı daha boyutlu ve işlevsel kullanmanıza olanak tanır. Ayrıca ısı kaybını önemli ölçüde önleyen bir sistem olduğundan yüksek performansla çalışır. Yerden ısıtma sistemi, geleneksel ısıtma sistemlerden daha düşük sıcaklıktaki suyu kullanarak enerjiden tasarruf edilmesini sağlar.

Kayalar Grup, uzun yıllardır yerden ısıtma sisteminin neredeyse bütün bileşenlerini üreten bir firmadır. Bu sistemin hem üreticisi hem tasarlayıcısı olduğumuzdan, müşterilerimiz için bu büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Yaşam alanlarında her mahalde konfor ve sağlık amaçlı TS 2164’e göre farklı sıcaklık değerleri tavsiye edilmektedir. Isıtma sistemlerinde verimi arttırabilmek için kaliteli malzeme kullanılması, iyi yalıtım yapılmış olması ve mahal bazlı yerden ısıtma hesaplamalarının profesyonelce yapılması gerekir. KAS firmasının profesyonel AR-GE çalışmaları neticesinde yerden ısıtma sistemlerine yönelik KAS Therm markası oluşturulmuştur.

KAS Therm yerden ısıtma sistemi ekibi sürekli gelişen ısıtma sistem tekniklerini ve teknolojilerini yakından takip ederek; kaliteli malzeme, kaliteli altyapı ve yüksek verimli iklimlendirme için çalışmalar yürütmektedir.

yerden-isitma-sistemi-KAS-Therm

Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yerden ısıtma, iletim ve konveksiyon akımları kullanarak iç mekan iklim kontrolünü sağlayan bir merkezi ısıtma sistemidir. Isı konforu, ergonomi, enerji verimliliği ve güvenlik açısından oldukça avantajlıdır.

Doğru mühendislik planlaması yapıldığı taktirde her türlü konum ve iklime uygulanabilir. KAS yerden ısıtma sisteminde, ısıtma 30°C – 50°C arasında ılık suyla sağlanır. Isı dağılımı homojen gerçekleşir ve diğer ısıtma sistemlerinin aksine tavanda ısı birikimi gerçekleşmez.

Borular döşendikten sonra zemin şapla kapatılır. Sonrasında fayans, seramik, parke gibi malzemelerle döşeme işlemi yapılabilir. Yerden ısıtmada tüm zemin kaplamaları kullanılabilir. Mermer, seramik gibi malzemelerin ısı iletimi, parkelere göre daha yüksektir.

Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları

Gerçek konfor: Yerden ısıtma, ortamın her yerinde konforlu bir sıcaklık hissi sağlar.
Ekonomik: Düşük derecede çalıştığı için, yakıttan tasarruf sağlar.
Görünmez: Tasarım özgürlüğü sağlar. Radyatör olmadığı için alandan tasarruf sağlar.
Sağlık ve Hijyen: Yerden ısıtma sistemi, havadaki kirletici maddelerin dolaşımını azaltır. Tozlanma yapmaz. Ortamın nemini kurutmaz ve bu sayede aşırı kuru havanın neden olduğu sağlık sorunlarını azaltır.
Güvenlik: En güvenli ısıtma sistemlerinden biridir. Evin zemini sıcak olduğu için insanları hastalıklardan korur.
Verimli Isınma: Ortam, zeminden ısınmaya başladığı için ilk ayakları ısıtır ve ortamın her noktasında sıcaklık homojendir.
Uyumluluk: Bütün alternatif enerji kaynaklarına uyumludur. Güneş enerjisi ve ısı pompası ile çok ekonomik ısınma sağlar.
Uzun Ömürlü: Geleneksel ısıtma yöntemlerine göre daha uzun ömürlü bir sistemdir.

Yerden Isıtma Sisteminin Dezavantajları

Yerden ısıtma sistemi büyük bir zemin alanını ısıtarak çalıştığı için sık sık açma-kapama yapmak yerine sürekli olarak belli sıcaklıkta çalıştırmanın uygun olacağı bir sistemdir.

Yerden Isıtmanın Kullanım Alanları

Konut, okul, hastane, cami, toplu konutlar, Türk hamamı, yüzme havuzları, seralar, hava alanları, yollar vb. tüm mekanlarda kullanılabilir.

Yerden Isıtma Sisteminin Güvenilirliği

Yerden ısıtmada kullandığımız ısıtıcı borularda ek yapılmamalıdır, tek boru kullanılması daha güvenlidir. Koridor veya mutfak gibi alanlarda zemin seramik kaplı olduğu için soğuk olur. Yerden ısıtma ile bu sorun ortadan kalkar.

yerden-isitma-sistemleri-kas-therm-kollektorler

Yerden Isıtma Bileşenleri, Ürün Ağacı

Kompakt karışım devresi, debili kollektör, termostatlı kollektör, paslanmaz kollektör seti, termostatik başlık, reglaj vanası, çift taraflı bağlantı vanası, 2 yollu ve 3 yollu vana, manometreli küresel vana, termometreli küresel vana, manuel ve otomatik purjörlü tahliye vanası, termometreli ve manometreli kollektör rakoru, entegre çekvalf, kelepçe, dijital ve analog oda termostatı, aktüatör, dağıtıcı, Pe-Rt Boru, kollektör dolabı, şap katkısı, strafor, kenar izolasyon bandı.

Kompakt Karışım Devresi

Isı kaynağından gelen suyun sıcaklığını üzerindeki ısı algılayıcı vana ile istenilen değere ayarlamaya yarayan devredir.

Bir kompakt karışım devresi, sirkülasyon pompası, giriş ve dönüş hattında açısı ayarlanabilir mekanik purjör, giriş hattı algılama sensörü, giriş ve dönüş rakor bağlantı, geri dönüş hattı reglaj vanası, giriş ve dönüş hattı bağlantısı, entegre çekvalf, giriş hattı termostatik kontrol başlığı, giriş ve dönüş kollektörleri ve iki adet kelepçeden oluşur.

Debili Kollektör

Debi ayarlı kollektörler, sistemde su akışının debi ayarıyla gerçekleştiği bileşendir. Suyun debisini görmeye ve suyun olmasını istediğimiz debide geçmesini ayarlar. Bakım ve onarım durumlarında sistemin tamamını durdurmadan sadece bağlı olduğu hatta çalışma olanağı sağlar.

KAS debimetrelerin maximum 5 Lt/dk debiye kadar ayar seçeneği mevcuttur.

Termostatik Kollektör

Termostatik kollektör sistemde su akışının aktüatör kontrollü olarak gerçekleştiği bileşendir.

Paslanmaz Kollektör Seti

KAS paslanmaz kollektör seti, 1 adet debi ayarlı kollektör, 1 adet termostatlı kollektör, 2 adet otomatik purjör, 2 adet rakor bağlantı, 2 adet kelepçe, bağlantı sayısı kadar debimetre ve manuel kontrol kapağından oluşur.

yerden-isitma-sistemleri-kas-therm-vanalar

 

Giriş Hattı Uzaktan İletimli Termostatik Başlık

Uzaktan iletimli termostatik vana, ısı kaynağından gelen sıcak suyun giriş hattına takılır. Isı kaynağından gelen suyun sıcaklığını istediğiniz derecede tutup size konforlu bir ortam ve aynı zamanda faturanızdan tasarruf yapmanızı sağlar. Kollektör içine yerleştirilen algılayıcı sensör ile suyun sıcaklığını algılar.

Reglaj Vanası

Sistemdeki suyun çıkış debisini ayarlamaya yarayan ekipmandır.

Çift Taraflı Bağlantı Vanası

Karışım devresi ile kollektör arası bağlantı sağlayan bileşendir.

2 Yollu Vana

Aktüatör bağlantılı kullanılan iki yollu vanalar, sistemdeki tüm kollektörlerin kontrollerini tek bir noktadan yaparak eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.

3 Yollu Vana

Yerden ısıtma için üç yollu vana sıcak su için bir girişe, dönüş için orta girişe ve bitmiş karışımın belirli bir sıcaklıkta dağıtılmasına yönelik çıkışa sahiptir.

Manometreli Küresel Vana

Sistemdeki basıncı görmeye yarayan bileşendir.

Termometreli Küresel Vana

Termometreli küresel vana sistemdeki sıcaklığı görmeye yarayan bileşendir.

Manuel Purjörlü Tahliye Musluğu

Sistemdeki havayı alarak, sistemin ısınma sorunlarını gideren ekipmandır.

Otomatik Purjörlü Tahliye Musluğu

Yüksek oranda ve hızlı otomatik hava tahliye özelliği, hassas hava algılama ve tepki kabiliyeti ve bakım yapılabilirlik özelliği olan cihazlardır.

Termometreli Kollektör Rakoru

Kollektör ile vananın bağlantısını sağlayan bileşendir. Sistemdeki suyun sıcaklığını görmeye yarar.

Manometreli Kollektör Rakoru

Kollektör ile vananın bağlantısını sağlayan bileşendir. Sistemdeki suyun basıncını görmeye yarar.

Entegre Çekvalf

Isı kaynağından gelen sıcak suyun dönüş hattına geçmesini engelleyen ekipmandır.

Kelepçe

Debili ve termostatlı kollektör seti için 2 adet kelepçe kullanılır.

yerden-isitma-sistemleri-kas-therm-oda-termostati

 

Dijital Oda Termostatı

KAS marka dijital oda termostatları konforlu ve ergonomik kullanımıyla öne çıkar. Oda sıcaklığını ölçme ve ayarlama işlevleri anlaşılabilir ara yüzüyle kolaylıkla gerçekleştirilir.

  • Çevirmeli kolay kullanışlıdır.
  • Dijital ekranlıdır.
  • Sigorta(fuse) korumalıdır.
  • 230 V güç kaynağı kapasitelidir.
  • 0.5°C kontrol hassasiyeti vardır.
  • 5-30°C kontrol sıcaklık aralığına sahiptir.

Analog Oda Termostatı

KAS Marka analog oda termostatları kolay kullanım ve kompakt tasarımıyla öne çıkmaktadır.

  • Çevirmeli kolay kullanışlıdır.
  • Sigorta(fuse) korumalıdır.
  • 230 V güç kaynağı kapasitelidir.
  • 0.5°C kontrol hassasiyeti vardır.
  • 5-30°C kontrol sıcaklık aralığına sahiptir.

Aktüatör

Yerden ısıtma zonlar içerisindeki ısıtma suyunun sirkülasyonunun açılmasını veya kapanmasını sağlayan bileşendir. Klape fark basıncınızın 2,5 bar üzerinde olmamasına dikkat ediniz. ( Gerekli durumlarda tesisatınızda basınç regülatörü kullanmanız tavsiye edilir.)

Dağıtıcı

  • Oda termostatları ile aktüatörler arası iletişimi sağlayan bileşen.
  • 6 zonlu, maksimum 15 aktüatör
  • 10 zonlu, maksimum 18 aktüatör
  • Sembolik gösterim
  • Şeffaf Kapak

Pe-Rt Boru

Düz bağlı polietilen malzemedir. Oksijen bariyerlidir. Sıcaklık direnci arttırılmış ısıya ve yüksek basınçlara dayanıklıdır. 70 °C – 6 bar. Sıcaklığı 70°C’ı aşma ihtimalinin olduğu konvansiyonel sistemlerde kullanılamaz. Ø16×2 ebatlarındadır. Çapraz bağlanma olmadan geliştirilen bu malzeme yüksek ve düşük sıcaklık dayanımı, yüksek basınç dayanımı, çok iyi bir esneklik ve uzun ömürlü olmak gibi avantajlı özelliklere sahiptir. Geri dönüştürülebilir hammaddeden üretilmektedir. KAS Plastik imalathanemizde beyaz, turuncu ve kırmızı renkte üretilmektedir.

Kollektör Dolabı

Mahale monte edilecek kollektör sisteminin düzenli görünmesi için kullanılan dolaplardır. KAS kollektör dolaplarının uzunluğu 40, 60 ve 80 cm, yüksekliği 60 cm, derinliği ise 11 cm’dir.

Şap Katkısı

Yerden ısıtma boru, straforu üzerine dökülen şapta güzel ve pürüzsüz yüzey sağlamak, ısı geçişini hızlandırmak amacıyla kullanılan bileşendir.

Yerden Isıtma İzolasyon Paneli – Strafor

Yerden ısıtma döşeme sistemlerinde hesaplanan modülasyon aralıklarına boruların yerleştirilmesi amacıyla kullanılan bileşendir. Hammaddesi EPS/Polistren köpük, yoğunluğu 30 kg/m³, ısı iletkenlik değeri 0.036 W/mK, folyo kaplama polistren ve polietilen malzeme karışımı, ölçüleri 72×72 cm, taban kalınlığı 2 cm, set kalınlığı 2 cm, setler arası modülasyon aralığı 5-10-15-20 cm’dir.

Kenar İzolasyon Bandı

Yerden Isıtma sistemlerinde kenarlardan duvarlara ısı kaybı olmaması için kullanılan kendinden yapışkanlı banttır.

Kalite Kontrol ve Laboratuvar Testleri

Kalite Kontrol: KAS imalathanelerinde üretilen her ürün için, hammaddeden sevkiyata kadar, kalite kontrol birimimiz tarafından her aşamada kalite kontrol yapılmaktadır.

Laboratuvar Testleri: Üretimini yaptığımız tüm ürünlerin laboratuvar ortamında performans değerlerinin ölçüldüğü testler yapılmaktadır.

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji