Çelik Boru Üretimi – Çelik Borular Hakkında Bilgi – Çelik Boru Nasıl Üretilir?
Çelik boru üretimi hakkında detaylı bilgi: Heran gözümüzün önünde olmasa bile çelik borular günlük yaşamımızın önemli bir parçası. Çünkü su, doğalgaz ve petrol gibi ihtiyaçlarımızı ancak bu boru hatları ile taşıyabiliyoruz. İnsanoğlunun kanallarla doğal kaynakları taşıma fikri 5 bin yıl öncesine dayanıyor. İnsanlar temeh ihtiyaçları olan suyu taşımak için bu yola başvurdular. Su taşıma hatlarının ilk örneklerine eski mısır uygarlığında rastlandı. Taşların oyulması ile kanallardan taşınan su pek çok medeniyete fayda sağladı. Nüfus ve kaynak ihtiyacının artması ile birlikte küçük su kaynaklarının yerini bugün devasa boru hatları aldı.
Çelik Boru Nasıl Üretilir?
Artık sadece su değil, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynakları da binlerce kilometre öteye taşınabiliyor. Peki çelik boru nasıl üretilir?
Su, doğal gaz ve petrol boru hatlarının yapımında spiral kaynaklı çelik borular kullanılıyor. Borular isimlerinden de anlaşılacağı gibi çelikten üretiliyor. Boruların hammaddesi olan çelik fabrika alanına rulo halinde getiriliyor. Üretilecek olan çelik borunun özelliklerine uygun olarak seçilen çelik rulo üretim hattına vinç ile taşınıyor. Bu hatta 4 mm’den 25 mm’ye kadar et kalınlığında çelik sac işlenebiliyor. İlk olarak üretilecek olan borunun çapı, uzunluğu ve işlenecek çeliğin kalınlığına göre üretim hattı ayarlanır. Bilgisayar kontrollü üretim hattında, çelik sac ilk önce düzleştirilir. Bu işlemi saca baskı yapan ütüleme merdanesi yapıyor. Çelik boru üretimi işleminde hattın sonuna takılan çelik rulo hat üzerinde işlenmeye devam eden saca ekleniyor. Bu işlem için önce her iki çelik levhanın birleşme noktaları yüksek ısı ile kesiliyor. Bu işlemin amacı her iki sacın birbirine düzgün bir şekilde eklenmesidir.
Paslanmaz Flex Çelik Hortumları: https://kas.com.tr/prod-category/paslanmaz-flex-gruplari/
Flex Hortumları Hakkında Geniş Bilgi: https://kas.com.tr/blog/en-14800-ocak-esnek-baglanti-hortumu-flex-alirken-veya-kullanirken-nelere-dikkat-edilmelidir/
Uçların birleştirilmesinden sonra kaynak yapılarak üretimin kesintisin sürmesi sağlanıyor. Çelik boru üretimi hattındaki yapay frezeler düzleşen çelikte kaynak ağzı açar. Böylece boruyu oluşturacak kaynak, sağlam bir şekilde yapılır. Fırçalar, çeliğin düzeltilmesi ve kaynak ağzı açılırken ortaya çıkan fazlalıkların temizlenmesini sağlar. Fırçaların temizlediği küçük parçalar daha sonra geri dönüşüme gönderilir. Düzleştirilen sacın yuvarlanarak boru haline getirilmesi için büyük motorlar kullanılıyor. Bunların ittiği çelik sac merdaneler tarafından yuvarlanır. Düz ilerleyen çelik eğilip yuvarlandığında sarmal boru şekli ortaya çıkar. Bu yapının korunması için kaynak yapılır.
Çelik Borular Hakkında Bilgi
Çelik boru önce iç kısımdan kaynaklanıyor. Kendi ekseninde dönen borunun dış kaynağı makine tarafından yapılıyor. Çelik boru daha üretiminin ilk aşamasında kontrolden geçirilmeye başlar. Malzeme ve kaynak hatalarının tespit edilmesi için ultrason kullanılıyor. Ses dalgalarının yansımaları ile hatalı alanlar belirlenerek boya ile işaretlenir. Sırada borunun uygun boyda kesilmesi var. Hat üzerinde bu çelik borular tek tek değil sürekli akan bir sistem ile üretiliyor. İstenen boru boyuna ulaşan çelik sarmal plazma kesimi adı verilen bir yöntem ile kesiliyor. Bu yöntemde oksijen ve basınçlı hava kullanılır. Kesilen boru ana üretim hattından ayrılır. Çelik boru yuvarlanarak işlem göreceği alana aktarılır. Tamir görmesi gereken borular onarılır. Hatasız olan çelik borular ise bir sonraki işlem için yollarına devam eder. Üretilen tüm çelik borular basınca dayanıklı olmak zorunda. Basınç ve malzeme kalitesinin ölçülmesi için su kullanılır. Bu işlem için çelik boru ölçüm cihazına yerleştiriliyor. Borunun iki ucu kapatıldığında içine yüksek basınçlı su veriliyor. Çelik boru, basınca 10 saniye dayanmalı. Sağlamlığı onaylanan çelik boruların iki ucu büyük tornalarda yeniden şekillendirilir. Kaynak ağızlarının yapılması ile borular, bir hat oluşturulurken kolaylıkla birbirleri ile birleştirilebilecek.
Üretilen çelik borular yüksek basınç altında kullanılacağı için, üretimin kusursuz olması gerekiyor. Bunun için en etkili inceleme, radyografi yani röntgen ile yapılıyor. Özel bir alana alınan boru gama ışınları ile taranarak inceleniyor. Çelik borunun üretimi ve kontrolleri sona erdi. Ancak kullanılacağı alana göre bu boruların bir kısmı yeni işlemlerden geçirilerek yalıtımı yapılacak. Yalıtım yapılacak çelik borular önce kumlama ünitesine gönderiliyor. İç yada dış yüzeyde oluşabilecek paslanma püskürtülen metal parçacıklarla temizlenir. Böylece yalıtım için kullanılacak malzeme yüzeye daha iyi tutunur. Boruların iç ve dış yüzeyleri için farklı yalıtım teknikleri kullanılır.
Çelik Boru Kaplama
Nasıl bir kaplama yapılacağını, çelik borunun nerede kullanılacağı belirler. Çelik boruların dış yüzeyi, yalıtım için poliüretan, yani bir çeşit dayanıklı plastik ile kaplanır. Bu işlem için önce çelik boru 180 dereceye kadar ısıtılır. Böylece toz boya çelik borunun üzerine yapışır. Boyamanın ardından, yalıtımın ikinci aşaması başlar. Borunun üzerine biryandan sıcak yapıştırıcı, diğer taraftansa poliüretan dökülüyor. Kendi ekseni üzerinde dönerek yapılan bu işlem sonunda borunun tüm yüzeyi kaplanır. Kaplamanın soğuyarak sertleşmesi için su kullanılır. Bu boru, petrol hattının bir parçası olacak. Bu nedenle borunun içinde sürtünmeyi azaltan özel bir boya kullanılır. Boya tabancası, dönerek ilerleyen borunun tüm iç yüzeyini boyar. Çelik boru üretimi sürecinde, üretilen ve yalıtımı yapılan çelik borular artık kullanılacağı alana nakledilmeye hazır.