KAS Armatür (Musluk) Üretimi

KAS Armatür (Musluk) Üretimi

Musluk ve batarya üreten lider kuruluş KAS Armatür, her eve uygun evye bataryaları, şık banyo bataryaları, aç/kapa mix bataryaları, çamaşır muslukları, aplike bataryalar, fotoselli lavabo bataryaları, taharet muslukları, termostatik radyatör vanaları, uzatmalar, düz rekorlar, flatörler, sıhhi tesisat malzemeleri ile ilgili ihtiyacınız olan tesisat malzemelerini modern tesisinde üretmektedir.

musluk-neyden-yapilir

Müşteri taleplerini karşılayacak ürünleri tasarlayıp ürettiğimiz gibi ayrıca müşterilerin kendisine özgü tasarımlarını da üretmekteyiz.

Musluklar ; banyo, lavabo ve mutfakların en önemli aracı. Asıl görevi su akışını kontrol etmek olan musluklar aynı zamanda farklı şekilleri ile kullanıldıkları alana renkte katmaktadırlar. Yaşamsal öneme sahip su binlerce yıldır kural bölgelere kanallar ve borular ile taşınıyor. Kısıtlı olan su kaynaklarının verimli kullanılması için su akışının kontrol edilmesi gerekiyordu. Anadoluda bunun ilk örneğini selçuklular verdi. Lüle adı verilen bir metal parça çeşme ağızlarına takılarak suyun akışı kesildi. Lüleler bu açıdan musluğun atası olarak nitelendirilebilir. İlk musluk örnekleri ise Osmanlı döneminde 16. yüzyılda ortaya çıktı. Gelişen teknolojiden musluk üretiminde payını aldı. Üretim hızla artarken farklı ihtiyaçlar türleri için farklı musluk türleri üretilmeye başlandı.

Peki Musluk (Armatür) Nasıl Üretilir?

Musluk (armatür) üretiminde kullanılan hammadde; bakır ve çinkonun karıştırılması ile elde edilen bir alaşım olan pirinçtir. Pirinç kolay işlenen ve aşınmaya karşı dayanıklı bir alaşım olduğu için tercih edilir. Musluk yapımında külçeler halindeki pirinç eritilerek kullanılır. Üretimin ilk aşaması musluğun türüne uygun bir maça yapılmasıdır. Maça bir tür kalıptır. Amacı ise pirinç kalıba dökülürken suyun geçeceği kanalı ve bağlantı noktalarını açık tutmaktır. Maça yapımında kumun içine serter reçine ekleniyor. Karıştırıcıda 10 dakika işlenen maça kumu daha sonra baskı kalıp makinasına dökülür. Maça kumu metal kalıbın içinde şekillendiriliyor.

Kalıp 250 derece sıcaklıktadır. Bu sıcaklıkta maça kumu 10 saniyede sertleşiyor. Kalıp makinesinden çıkan maçalar elle traşlanıyor. Maçalar artık musluk kullanımında kullanılmaya hazır. Maçaların kullanılacağı yer döküm bölümü, döküm için külçe halindeki pirinç kullanılıyor. İhtiyaç duyulan miktarda pirinç külçe mekanik kol yardımıyla besleme fırınına aktarılıyor. Ortalama 900 derece sıcaklıkta eriyen pirinç musluğun gövdesini oluşturacak.

Ortalama 900 Derece Sıcaklıkla Eriyor

Her kalıp iki musluk gövdesi yapıyor. Kalıp açıldığında su kanallarını oluşturacak boşluk için maça yerleştirilir. Kalıp dönerek besleme fırınına yönelir. Sıvılaşan pirinç basınçlı hava ile itilerek kalıp doldurulur. Metal kalıpların içinde soğuk su dolaşır. Böylece pirinç hızla soğutulabilir. Maçalar gövde taslağının içinde olduğu için kumlama makinası ile temizlenir. Ortalama 20 dakika kumlama makinasında kalan taslakların bir sondaki durağı kesim atolyesidir. Kalıplardan ikişer tane çıkan musluk gövdeleri kesilerek birbirinden ayrılır. Kalıptan kalan fazlalıklarda bu aşamada temizlenir. Artan pirinç parçaları tekrar işlenerek külçe haline getirilir.

Kaba hatları ortaya çıkan musluklar bilgisayar kontrollü işleme makinalarında son şeklini alır. Musluk kolları ve ince detayları robot kollar tarafından incelikle yapılır. Musluğun tüm yüzeyi robot ile kusursuz bir şekilde zımparalanır. Bir sonraki işlem kolisaj yani parlatma. Yine bilgisayar destekli robotlar sayesinde muslukların tüm dış yüzeyi parlatılır. Musluk gövdelerinin son görünümlerine kavuşması için yapılması gereken son işlem kaplamadır. Bunun için elektroliz yöntemi kullanılıyor. Bu noktada bir çok işlemden geçen musluk gövdesi ilk önce nikel ile kaplanır. Son kat olan krom kaplama ile nihai parlak kaplama yapılır.

Birleştirme ile Montaj Aşaması

Üretimin son aşaması birleştirme. Musluk gövdesine ilk önce kartuş takılır. Bilezik ve vidaları montaj yapıldıktan sonra sızdırmazlık testinden geçirilir. Bu inceleme için musluğa basınçlı hava verilir. Sızdırmazlığı onaylanan musluklara kartuş kapağı, kumanda kolu ve parlatör yani süzgeç takılarak birleştirme işlemi tamamlanır. Birbirinden farklı tasarımları ile musluklar – armatürler – kullanılacakları alana takılmaya hazır.

musluk-uretimi

KAS Armatür yerel ve uluslararası bir çok banyo mutfak fuarına katılarak dünyada gerçekleşen sektörel gelişmelere göre armatür ve batarya üretiminde ileri teknolojiyi kullanmaktadır.

KAS Armatür Üretim Videosu

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji