Radyatör Vanası Nedir? Radyatör Vanası Çeşitleri ve Montajı Nasıl Yapılır

Radyatör Vanası Nedir? Nasıl Çalışır?

Radyatör Vanası: Isınma ihtiyacını karşılamak için Radyatör kullanmak, ısıtma sisteminizin konfor ve enerji verimliliğini arttırmak için harika bir yoldur, ancak evinizdeki radyatörünüzün performansının büyük kısmı seçtiğiniz radyatör vanalarına bağlıdır.

Her ev ve yaşam tarzı benzersizdir. Her radyatöre uygun tek bir çözüm de yoktur, bu da doğru tip, boyut ve stili seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Endişelenmeyin, bu kılavuzda eviniz için en iyi radyatör vanalarını edinmek için bilmeniz gereken her şeyi inceledik.

Ürünlerin kullanım yerlerini 3 boyutlu ev modeli üzerinde görmek için: https://kas.com.tr/teknik/

Evinizdeki her radyatör, musluk suyuna etki eden ve ne kadar ısı verdiklerini kontrol etmenizi sağlayan bir çift radyatör vanasına ihtiyaç duyar. Vanalardan biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri (kilitleme valfi olarak bilinir), radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek sistemi dengeler.

Kilitleme valfi genellikle plastik bir kapakla örtülür. Radyatörden ne kadar suyun kalacağını ya da dışarı aktığını ve boru hattına geri akışını kontrol eder. Genellikle sabittir, böylece ısıtma mühendisi ısının tesisin çevresinde eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak için ayarlamış olacağından kolayca çeviremezsiniz, böylece radyatörleriniz benzer hızlarda ısınır.

Radyatör Vanası Çeşitleri

Seçilebilecek 2 ana radyatör vanası tipi vardır: manuel veya termostatik radyatör vana. Ayrıca, günümüzde akıllı radyatör vanaları da giderek artmaktadır.

Manuel Radyatör Vanaları

Manuel radyatör vana, en yaygın radyatör vanası tipidir. Odanın daha soğuk veya daha sıcak olmasını isteyip istemediğinize bağlı olarak ayarları yukarı, aşağı veya kapalı konuma getirin. Vananın döndürülmesi, radyatörden akan sıcak su miktarını ve dolayısıyla ne kadar ısı yayıldığını ayarlar.
Manuel vanaların kullanımı basittir ve termostatik vanalardan daha küçük olma eğilimindedir. Bu vanaların dezavantajı; aktif olarak ısı ayarını sizin takip etmeniz ve gereksiz yere açık kalmaması gerektiği için hem enerjiyi hem de parayı boşa harcayabileceğinizi unutmayın.

Termostatik Radyatör Vanaları

Termostatik radyatör vanaları, manuel vanalardan daha gelişmiş olduklarından evinizin sıcaklığı üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Vanayı, odanın olmasını istediğiniz oda sıcaklığına otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.

Termostatik radyatör vanaları, odadaki sıcaklığını “algılayan” bazı balmumu veya sıvıları içerir; İstediğiniz sıcaklığa ulaşıldığında, Termostatik radyatör vanaları sıcak su akışını durduracak ve radyatörün gereğinden fazla ısınmasını önleyecektir. Bu, radyatörlerin çoğu zaman kendilerini yönetebileceği ve ihtiyaç duymadığınız ısıtma için gereksiz para harcamayacağınız anlamına gelir.

Radyatör Vanalarındaki Sayılar Ne Demek?

Termostatik radyatör vanaları, radyatörün halihazırda ne kadar ısıda olduğunu 0 – 5 arasında bir seviye ile temsil ettiğini gösteren rakamlara veya sembollere sahip olacaktır. Genel olarak, vanayı 3 numaraya çevirmek, 20 ° C civarında bir oda sıcaklığını temsil etmektedir. 2 seviyesi, 16 ° C civarında, 4 ise yaklaşık 24 ° C’dir.

Radyatör vana üreticileri, kesin sıcaklıklardan ziyade bu tahmini numaralı sistemi kullanmaktadır; Radyatörün fiziksel yapısı ve kazanınızın ne kadar iyi performans gösterdiği, evinizdeki yalıtım seviyesi gibi diğer faktörlerden etkilenecektir.

Tüm odalarınızda maksimum ısıya ihtiyaç duymayacağınız için radyatör vanası ayarlarınıza dikkat etmek iyi bir fikirdir, örneğin daha serin bir yatak odası yerine daha sıcak bir banyo tercih edebilirsiniz. Ek olarak, yedek yatak odaları veya yardımcı odalar gibi nadiren kullanılan ısıtma odaları da enerji israfı ve dolayısıyla boşa giden paradır. Isıtma faturalarını düşük tutmaya gelince, 20 ° C’nin altındaki sıcaklıkların tek bir derece azaltılmasının enerji kullanımında % 6’ya kadar tasarruf sağlayabileceğini unutmayın.

Termostatik Radyatör Vanaları: Dikkate alınması gereken birkaç şey …

• Her ikisi de odadaki sıcaklığı kontrol etmek için yarışacağından Termostatik radyatör vanaları duvara monte edilmiş termostatlı odalara kurulmamalıdır.
• Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
• Çoğu zaman kendi kendini düzenleyebilse de, doğru çalıştıklarından emin olmak için yılda bir kez kontrol edilmeleri önerilir.
• TRV’lerin işlerini yapmada en iyi ortamı elde etmelerini sağlamak ve ısıtma sisteminizin etkin şekilde çalışmasını sağlamak için ısıtma sisteminizin dengeli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu, radyatörlerin aynı oranda ısınarak sıcak su akışının evinize eşit şekilde dağılmasını sağlar.

KAS Radyatör vanası fiyatları: https://kas.com.tr/catalog-category/kataloglarimiz/

Akıllı Radyatör Vanaları

Isıtma sisteminizi iş yerinizden veya tatil dönüşü gibi evin dışından bir noktadan kontrol etmek için akıllı bir termostata sahip olabilirsiniz. Bunun için Wi-Fi ile akıllı termostat bağlantısı yapılır; bu sayede ısıtma sisteminizi bir akıllı cihazdan kontrol edebilirsiniz. Akıllı termostat ile akıllı vanalar uyumluysa, evinizdeki her bir otomatik radyatör vanasını dünyanın neresinde olursanız olun uygulamanızdan kontrol edebilirsiniz.

Manuel, termostatik veya akıllı radyatör vanalarını tercih ediyor olsanız da, satın almadan önce düz, açılı, köşe veya H-blok vanalara ihtiyacınız olup olmadığını bilmeniz gerekir.

Faydalı bilgi izlemek için: Radyatör vanası nasıl değiştirilir? 

Düz, Açılı, Köşe veya H Blok Radyatör Vanalar

Radyatör vanalarınızın radyatör girişlerinin konumu ile uyumlu olması ve sıcak su borularına kolayca bağlanması gerekir. Bazı borular zeminden dışarı çıkarken diğerleri duvardan çıkabilir.

Radyatörünüz ve borularınızdaki girişleri bulmak kolay olsa da emin değilseniz en iyisi bir uzmana sorun. Bizden talep etmeniz halinde; size tavsiye verebilecek ve eviniz için özel teklifler sunabilecek KAS müşteri teknik sorumlusunu yönlendirebiliriz.

Düz Radyatör Vanalarında hiçbir kıvrılma yoktur, bu sayede suyun bir duvar boyunca ya da yerden yukarı doğru akacağı anlamına gelir.

Açılı Radyatör Vanaları 90 ° ‘lik bir dirseğe sahiptir, bu da boru tesisatını radyatöre açılı olarak bağlayabildiği anlamına gelir. Avrupa’da ki en yaygın radyatör vanası tipidir ve duvardan veya zeminden boru döşemesi yapan evler için iyi bir seçimdir.

Köşe Radyatör Vanaları açılı vanalara benzer. Bu vanalar bazen alanın kısıtlı olduğu evlerde tercih edilir. Bununla birlikte, duvara paralel olarak içe dönük olarak monte edilirler ve böylece ayarlamalar daha kolay yapılabilir.

H-Blok Radyatör Vanaları , orta bağlantılı radyatörler içindir. Her iki taraftan ziyade ortada bağlantısı olan bir radyatör kurarak yer kazanıyorsunuz. Bu vanaların takılması ve değiştirilmesi de daha kolay olabilir.

Radyatör Vanası alırken doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak genel yönergeler:

RadyatörDuvardan çıkan borularYerden çıkan borularDuvar boyunca açığa çıkan borular
Yandan girişlerAçılı / köşeAçılıDüz
Alttan girişlerAçılı / köşeDüzAçılı

 

Ne Kadar Radyatör Vanasına İhtiyacım Var?

Radyatör vanasının ‘boyutu’, estetik olarak vananın boyutundan ziyade bağlantı ve boru hattının boyutunu ifade eder. 15mm boru en yaygın olanıdır ve vanaların çoğu bu boyuta uyacak şekilde üretilmiştir, ancak 8 – 28 mm arasında boru hattına da rastlayabilirsiniz.

15 mm’den daha küçük veya daha büyük boruya sahipseniz ve istediğiniz vanaları doğru boyutta bulmakta zorlanıyorsanız, sorunu çözmek için tesisat ustanıza danışabilirsiniz.

Radyatör Vana Stilleri

Eviniz için doğru vana tipini ve boyutunu seçtikten sonra, göz önünde bulundurmanız gereken son şey, görünüm ve tarzdır. Sade, minimalist ve modern olandan tutunda şık ve klasik seçeneklere kadar çok çeşitli stiller mevcut.

Doğru Radyatör Vanası Nasıl Alınır?

Seçtiğiniz radyatör vanasının tipi ve ebadı mevcut boru tesisatınızdan ve radyatör seçiminizden çok fazla etkilenecektir, ancak bu kişisel tercihlerinize bağlıdır. Eviniz için en iyi radyatör ve vanayı aldığınızdan emin olmak için evinizi ve yaşam tarzınızı değerlendirebilen profesyonel bir ısıtma mühendisiyle iletişime geçmenizi öneririz.

Radyatör Vanası Montajı Nasıl Yapılır?

Radyatör vanası montajı hakkında detaylı bilgiyi KAS markalı ürünlerin açıklama bölümlerinde bulabilirsiniz.

Radyatör vanası montaj bilgisi: https://kas.com.tr/product/kose-radyator-vanasi/

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji