Roma Döneminden Günümüze Yerden Isıtma Sistemlerinin Evrimi

Zamanın Ötesinde Bir Konfor: Yerden Isıtmanın Geçmişi ve Geleceği

yerden ısıtma sıstemlerı

Yerden ısıtma sistemleri binlerce yıldır evleri sıcak, sağlıklı ve konforlu tutmak için kullanılmaktaydı. Öyle ki geçmişten günümüze, yerden ısıtma sisteminin doğuşunu, Antik Roma döneminden günümüze kadar geçirdiği evrimi bu makalemizde inceliyor olacağız. Ayrıca mühendislerin yerden ısıtma teknolojisindeki yeniliklerle hayatımızı nasıl daha konforlu hale getirdiklerini de ele alacağız.

Eski Roma’nın İleri Teknolojisi: Yerden Isıtma Sistemleri

Daha önce bir odaya girdiğinizde veya duştan çıkıp yere ayak bastığınızda, ayaklarınızda bir sıcaklık hissettiniz mi? Cevabınız evet ise bu lüks konforu Romalılara borçu olduğumuzu söyleyebiliriz. Konforuna düşkün insanların yüzyıllar sonrasına bile ilham verip, günümüzde bu kadar kullanılıp geliştirilen sisteme öncü olacağını kim tahmin edebilirdi ki?

Hipokaust Nedir?

Hipokaust, günümüzde kullanılan yerden ısıtma sistemlerinin atası olarak kabul görmüş, Antik Roma’nın hamamlarında ve daha sonra bazı zengin ailelerin evlerinde kullanılmıştı. Önceleri halka açık hamamlarda, imparatorluk döneminde ise neredeyse tüm eyaletlerde hızlı bir şekilde yayılmış ve kendine oldukça fazla kullanım alanı bulmuştu. 

yerden ısıtma sıstemı

Hipokaust’un Çalışma Sistemi Nasıldı?

Hipokaust kabaca, bir yapının zeminine inşa edilmiş bir fırın ile çalışmaktaydı. Romalılar, “Praefurniurn” adı verilen bu fırınlarda, istenilen sıcaklığına ulaşmak için çevreden topladıkları odunları yakmaktaydı. Bu dönemde hipokaust üzerinde çalışma yapan Romalı mimar ve yazarlar, oda sıcaklığı, yakılacak odun miktarı, ısının hamam ve ortam üzerinde kalıcılığı gibi konularda uzun süren matematiksel hesaplamalar yapmış ve bu hesaplamalarda fırının yıl boyunca hiç durmadan yanacağı varsayılarak, yıllık odun tüketimini 114 ton olarak hesaplamışlardı. Oldukça fazla.

Tahmin ettiğiniz üzere 114 tonluk bir odun tüketimi o döneme göre oldukça fazla. Bu ağaçların toplanması için harcanan zaman, çalışma eforu da o döneme göre oldukça zaman alan bir çalışmaydı. Özellikle sıcaklığın düşük olduğu kış günlerini de hesaba katarsak, istenen iç ortam sıcaklığına ulaşmak bu tüketimi daha da fazla arttırıyordu. Bu tüketiminin karşılanmasında çok fazla miktarda ağaç katliamı söz konusu oluyordu.

Sıcaklık Transferi Nasıl Sağlanıyordu?

Yakılan odundan elde edilen yüksek sıcaklıktaki baca gazları, “Pilae” adı verilen desteklerle hamamın ısınmasını sağlıyordu. Bu destekler sıra halinde dizilir ve zemini kaplardı. Tuğladan elde edilen bu destekler harç ile birlikte bağlanarak hamamın zeminini taşırdı. Bu zemin yüksek olmakla birlikte eğimli bir şekilde tasarlanırdı. Bu sayede herhangi bir sorun oluştuğunda kolaylıkla müdahale edilebilir, yanma sonrası oluşan küller kolaylıkla temizlenebilirdi.

roma donemı yerden ısıtma

Aşağıdaki grafikte, oda boyunca yüzey sıcaklığındaki düşüşü görebilirsiniz. Sıcaklıktaki düşüş, oda boyunca sıcaklığını yitiren baca gazlarından, odanın büyüklüğünden ve dış ortamının sıcaklık derecesi gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır.

Hipokaust sistemi, tahmin edildiği üzere birçok tehlikeyi de içermekteydi. Bunlardan birisi yanma sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit gazının insanları zehirlemesiydi. Pilae adı verilen desteklerden kaçan gazlardan dolayı çok fazla insanın öldüğü de bilinmekte. Ayrıca yanan ateşin kontrolden çıkarak yangına sebep olduğu durumlar da o dönemlerde sıklıkla karşılaşan bir durumdu. 

hıpotokus sıstemı

Yaklaşık 1000 yıl boyunca kullanılan bu ısıtma tekniği, Endülüs bölgesindeki hamamların ısıtılması için de esin kaynağı olmuştu. Günümüzde Anadolu ve Akdeniz havzasındaki birçok antik şehirde, hipokaust kalıntılarına hala rastlayabiliyoruz. 

Özellikle Ankara Roma Hamamı günümüzde halen çokça ziyaret edilen, Roma döneminden günümüze kadar ulaşmış en önemli hipokaust örneklerinden biridir.

Romalıların dünyaya kattığı bu eşsiz, öncü ve yaratıcı sisteme hayranlığımızı belirtmekle birlikte, hipokaust sistemi tarihteki yerini çoktan almış durumda. Tabii ki bugün kullandığımız yerden ısıtma sistemlerine olan katkısı ve dünyaya getirdikleri vizyon paha biçilemez. Ancak çağımızın getirdiği enerji sorunları, azalan kaynaklarımız, bizlere her zaman yeni çözüm yolları bulma hissine yöneltmiştir. Bu sebeple biz de daha tehlikesiz, doğa dostu, ısınmayı daha verimli ve daha işlevli hale getiren yerden ısıtma sistemlerine yöneldik. Bu sistemler dünya üzerinde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip oldu.

Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte, artık tabiata gerektiği değerde önem verebilme, enerjiden tasarruf edebilme ve verimli bir şekilde ısınabilme imkanına sahip oluyoruz. Gelişen ve dönüşen dünyamızda tabiatı koruma, enerjiyi kontrollü kullanma fikirleri, kimsenin hayır diyemeyeceği bir sorumluluğa dönüştü.

Zamanın Ötesinde Bir Konfor: Günümüzde Yerden Isıtma Sistemleri

Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, basit yerden ısıtma sistemlerinden, evin herhangi bir odasında özelleştirilmiş ısıtma sağlayabilen sistemlere doğru bir evrim geçirdik. Bu evrimle birlikte, yerden ısıtma sistemleri daha çeşitli bir hale gelip, kendine birçok kullanım alanı açtı. Özellikle yıllar geçtikçe ortaya çıkan enerji, para ve zaman israfı konusunun önüne geçmesine de büyük katkılar sağladı. 

Enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin azaltılması ve çevrenin korunması amacıyla üretilen bu sistemlerin günümüze nasıl evrildiğini, çalışma sistemini ve avantajlarını inceleyelim. 

Ülkemizde Yerden Isıtma Sistemlerinin Yeri – KasTherm

yerden ısıtma sıstemlerı

Peki yüzyıllar öncesinden günümüze kadar uzanan bu sistemde neler değişti? Roma dönemindeki ısıtma sistemleri ile, şu an evlerimizde, iş yerlerimizde ve daha birçok alanda kullanılan KasTherm yerden ısıtma sistemleri arasındaki farklar neler? 

Mantık aynı, çalışma sistemi farklı

Roma döneminde olduğu gibi, Kastherm yerden ısıtma sistemlerinde de sıcaklık, zemin üzerindeki borular vasıtasıyla odaya yayılır. Fakat bu sistemlerin çalışması için artık odun yakmanıza gerek yoktur. 🙂 Bunun yerine Kas Kollektörleri sizin için bu görevi yerine getirir. Hatta analog ve dijital oda termostatları sayesinde sıcaklığın derecesine kadar evinizdeki sıcaklığın kontrolü sizin elinizdedir. Ayrıca kazanılan ısı, ortamda çok daha uzun süre kalıcı olur.

KasTherm Yerden Isıtma Sistemlerinin Çalışma Mantığı Nedir?

  • Kazan veya kombi gibi enerji kaynağından gelen enerji kollektörlere ulaşır.
  • Duvara montajı yapılan kollektör aracılığı ile su borulara dağıtılır.
  • Su zemin üzerine yerleştirilmiş borulara ulaşır ve ısı odada dağılmaya başlar.

 

yerden-ısıtma-sıstemı

Kastherm Yerden Isıtma Sistemleri Nerelerde Kullanılabilir?

  • Ev Ofisleri
  • Yatak Odaları
  • Mutfaklar
  • Bodrumlar
  • Garajlar
  • Banyolar
  • Okullar

KasTherm Yerden Isıtma Sistemleri Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

yerden-ısıtma-sıstemlerı

Yerden ısıtma sistemlerinin faydaları nelerdir?

  1.  Sağlık ve Hijyen 

Daha düşük sıcaklıkta çalışması nedeniyle yerden ısıtma sistemi: 

  • Havadaki kirletici maddelerin dolaşımını azaltır. 
  • Tozlanma yapmaz. 
  • Ortamın nemini kurutmaz ve bu sayede aşırı kuru havanın neden olduğu sağlık sorunlarını azaltır.
  1.     Tasarruf
  • Geleneksel ısıtma sistemlerine oranla 15% tasarruf sağlar.
  • Düşük derecede çalıştığı için, yakıttan tasarruf sağlar.
  • Radyatör Sistemleri 70-80 °C sıcak su ile çalışırken yerden ısıtma sistemi 30-50°C mertebelerinde çalışır. 
  1.     Uzun Ömürlü
  • Geleneksel ısıtma yöntemlerine göre 3 kat daha uzun ömürlüdür.
  1.     Verimli Isınma
  • Radyatör sisteminde ısınan hava ilk olarak tavana gider. Dolaşımını tamamlayıp zemine gelene kadar ısısını önemli ölçüde kaybeder. KasTherm ısıtma sistemlerinin özelliği, ısının homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Zeminden başlayarak ısınan havanın oda içerisinde homojen şekilde yükselerek ortamın ısınması sağlanır.

     yerden-ısıtma-sıstemlerı-                                           

Neden KasTherm?

KasTherm ısıtma sisteminin özelliği, ısının oda içerisinde homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Zeminden başlayarak ısınan havanın oda içerisinde homojen şekilde yükselerek ortamın ısınması sağlanır. KasTherm’de ısı, bina yapı elemanlarında depolandığı için ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez. Bu sistem, ortamdaki ısıyı daha işlevsel kullanmaya olanak tanır. KasTherm ayrıca ısı kaybını önemli ölçüde önleyen bir sistem olduğundan yüksek performansla çalışır.

Bilimin ilerlemesi ve teknik gelişimdeki ilerleme ile yerden ısıtma sistemleri daha çeşitli hale gelmiştir. Modern yerden ısıtma sistemlerinin kurulumu kolaydır ve yeni binalarda sıcaklığı kolayca yükseltebilir, böylece insanların soğuk bir kış gününde evlerini ısıtmak için daha az zaman, para, enerji harcamasına olanak sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

KasTherm Yerden Isıtma Sistemleri nedir?

KasTherm yerden ısıtma sistemleri, üretimin Türkiye’de gerçekleştiği,  bir ortamı ısıtmak için borular yardımıyla zemine monte edilen bir ısıtma sistemi çeşididir.

KasTherm Isıtma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Basitçe enerji kaynağından gelen sıcak suyun ısısı, boru tüpleri vasıtasıyla yüzeye yayılır ve ortamı ısıtır.

Eviniz için en iyi yerden ısıtma sistemini nasıl seçersiniz?

Kullanılacak malzemelerinin kalitesi bu noktada önemli bir rol oynamaktadır.  Aynı zamanda evinizde ısıtmak istediğiniz odanın büyüklüğüne paralel olarak kullanılacak malzeme hesaplanmalıdır.

Evin zeminindeki bazı bölgeler neden daha sıcaktır?

Yerden ısıtma sistemleri, evinizde dilediğiniz alana uygulanabilmektedir. Örneğin, banyonuzda mevcut olup oturma odasında bu sistem olmayabilir.

Evimdeki ısıtma sisteminin etkisini nasıl arttırabilirim?

Geleneksel radyatörlü ısıtma sistemlerinden, yerden ısıtma sistemlerine geçiş sizin için bir çözüm olabilir. Hem evinizdeki sıcaklığın etkili bir şekilde dağılmasını arttırır hem de size enerji ve maddi olarak tasarruf sağlar.

Kastherm Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Kurulur?

Aşağıdaki linkten, baştan sonra yerden ısıtma sisteminin kurulumunu izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=S23p37uts00

Ne Kadar Sürede Isınır?

Ortalama 2-4 saat aralığında ısınır.

Evimin hangi kısımlarında yerden ısıtma sistemleri kullanabilirim?

Evinizin her alanında yerden ısıtma sistemlerini kullanabilirsiniz. Yerden ısıtma sistemlerinin en çok kullanıldığı bölge banyo ve oturma odasıdır.

Borulardan sızıntı olur mu?

Kas, yerden ısıtma sistemlerinde KasTherm pert boruları kullanır. Pert borular 3, 5 katmanlı olarak üretilir ve darbelere karşı dayanıklıdır. Esnek yapısı sayesinde yırtılma, kırılma gibi bir problem yaşanmaz ve yüksek derecede sıcaklığa karşı dayanıklıdır. Bu özellikleri sayesinde KasTherm pert borularından hiçbir şekilde su sızıntısı gerçekleşmez.

Yerden ısıtma sistemleri hangi yüzeylerde kullanılabilir?

Taş veya fayans zeminler, ahşap zeminler ve birçok zemin türünde yerden ısıtma sistemleri rahatlıkla kullanılabilir.

Radyatör ısıtma ile yerden ısıtma arasındaki fark nedir?

Yerden Isıtma Sisteminde  –   Radyatör Isıtma Sisteminde

Alandan tasarruf                 –    Daha çok alan kaplar

%25 Enerji Tasarrufu          –    Daha çok enerji harcar.

Isı eşit dağılır                        –    Isı rastgele dağılır

Merak ettiğiniz soruyu bulamadıysanız, iletişim sayfamızdan bizlere sorunuzu mail yoluyla gönderebilirsiniz.

KAS, kaliteli ve uzman işçilik ile ürettiği sıhhi tesisat ve ısıtma sistemleri ürünleri ile 1970 senesinden beri hayatlarınızı kolaylaştırıyor. Danışmak istediğiniz tüm konularda; info@kas.com.tr adresine mail atabilir veya 0 216 311 35 45 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji