Termostatik Vana Nedir? Nasıl Çalışır?
Termostatik vana, sıcaklık değişimlerine duyarlı bir şekilde suyun akışını kontrol eden valflere verilen isimdir. Bu vana, soğuk hava ve sıcak hava sirkülasyonunu kontrol ederek, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır. Bu yazıda vana grubunun en çok tercih edilen ürünlerinde biri olan termostatik vana hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizlerle paylaşacağız!
Termostatik Vana Nedir?
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar. Bu sayede oda sıcaklığındaki değişimler otomatik olarak algılanır ve su akışı buna göre ayarlanır.
Termostatik Vana Dereceleri Nedir? Nasıl Ayarlanır?
Düz termostatik radyatör vanası, genellikle 0°C ila 28°C arasındaki sıcaklık aralıklarında çalışır. Ancak, bazı modeller -10°C ila 30°C arasında çalışabilir. Vananın derecesi, kullanıcının isteğine ve sistemin tipine göre ayarlanabilir. Bununla birlikte 15 derece sıcaklık ayarı, genel olarak kabul edilen alt sıcaklık kullanımıdır. Kişisel tercihlere ya da özel sağlık durumlarına göre kullanıcılar vananın derecesini isteğe göre ayarlayabilir.
Vanaların ayarlanması oldukça kolaydır. Vananın altındaki vida kullanılarak minimum akış ayarı yapılır. Bu ayar sıcaklık değişimlerine daha hızlı bir şekilde tepki verilmesini sağlar. Derece ayarlamaları, vana üzerinde 1’den 5’e kadar bulunan seviyelere göre gerçekleştirilebilir. Sensör üzerinde bulunan bu ayar kadranını çevirerek sıcaklığı ayarlayabilirsiniz
Termostatik Vana Ne İşe Yarar?
Termostatik vana, su akışını sıcaklık değişimlerine göre ayarlayarak, oda sıcaklığını kontrol eder. Bu sayede evlerdeki konfor seviyesi artar, ev halkı günün her saati rahat edebilir. Bununla birlikte oda sıcaklığının kontrol edilmesi enerji tasarrufu da sağlar ve ev bütçesini dengeler. Ayrıca, vanalar ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırarak, daha hızlı ve daha homojen bir ısıtma/soğutma sağlar. Sonuç olarak bu vanalar kişilerin hayat kalitesini artırarak daha iyi bir yaşam sürmelerine sebep olur.
Termostatik Vana Arızaları Nelerdir?
Termostatik vanalar, mekanik yapıları nedeniyle bazı arızalara yol açabilirler. Mekanik yapıları nedeniyle bazı arızalara yol açabilirler. En sık karşılaşılan arızalar arasında sıcaklık ayarının değişmesi, su kaçağı, su akışının zayıflaması veya vananın tamamen kapanmaması yer alır. Bununla birlikte doğru bakım ve periyodik temizlik ile bu arızaların önüne geçmek mümkündür.
Termostatik Vanaların Avantajları Nelerdir?
Termostatik vanaların birçok avantajı vardır. En önemli avantajlarından biri enerji tasarrufu sağlamasıdır. Bu vanalar hava durumuna göre su akışını otomatik olarak ayarlayarak, ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır ve gereksiz tüketimini önüne geçer. Ayrıca vanalar evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır ve sıcaklık değişimlerine hızlı bir şekilde tepki verir. Bununla birlikte uzun ömürlü olmaları, dayanıklı malzemelerden yapılmış olmaları ve kolay kullanım gibi avantajları da bulunur.
Termostatik Vana Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Satın alım yaparken kaliteli bir ürün seçmek çok önemlidir. Ürünün kullanılacağı sisteme uygun olması, derece aralığı, akış ayarı, bağlantı tipi gibi özelliklerin dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Örneğin vana başlığının vana tipine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca ürünün garanti koşulları, satış sonrası destek hizmetleri ve müşteri yorumları da göz önünde bulundurulmalıdır. Isıtma sistemleri ürünleri satan mağazaların tümünden temin edebilir, kendinize uygun ürünü almak için görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.
Termostatik Vana Başlığı Nedir?
Başlık, vananın üzerinde bulunan sıcaklık ayar düğmesini ifade eder. Bu başlık sayesinde, vananın derecesi kolaylıkla ayarlanabilir. Ayrıca, bazı modellerde bu başlık, oda sıcaklığını ölçen sensörleri de içerebilir. Sıvı sensör plastik vana başlığının içerisinde bulunabilir. Vana başlığını takmak için öncelikle bağlantı noktalarını kontrol etmelisiniz. Ardından başlığı vananın üstüne yerleştirerek saat yönünde çevirin. Başlığın doğru oturduğundan ve iyice sıktığınızdan emin olmalısınız. Başlık, vananın üstüne takılmalıdır ve borulara veya vanaya doğrudan vidalanmaz. Başlık takılırken dikkatli olunmalı ve gerektiğinde bir profesyonel yardımı alınmalıdır.
Termostatik Vana Bağlantısı
Yukarıda da değindiğimiz üzere, termostatik vana, bir ısıtma sistemi içinde sıcaklığı kontrol etmek için kullanılır. Aşağıdaki adımları takip ederek, onu kolayca monte edebilir ya da vananın doğru şekilde monte edildiğinden emin olmak için bir uzmanın yardımını da isteyebilirsiniz.
Gerekli Malzemeler:
- Termostatik Vana
- Ayar Anahtarı
- Musluk Anahtarı
- Kelepçe Anahtarı
- Teflon Bant
- Havlu veya Bez
- İlk adım eski vanayı çıkarın. Eski vanayı çıkarmak için, musluk anahtarını kullanarak vanayı sökün. Vananın kaldırılması sırasında, tesisatın kapatılmış olduğundan emin olun.
- Vananın yerleştirileceği borunun çapını ölçmeniz de gerekir. Vananın doğru boyutta olduğundan emin olmak için, borunun çapı ve vananın çapı karşılaştırılmalıdır.
- Vananın bağlantı noktaları, boruların üzerindeki bağlantılarla aynı boyutta olmalıdır. Eğer bağlantı noktaları farklı boyutlarda ise, adaptörler kullanılarak uyum sağlanabilir.
- Vanayı bağlamadan önce, su sistemi tamamen kapatılmalıdır. Vananın yerleştirileceği bölgedeki suyun tamamen boşaltılması için, borudaki suyun tahliyesi gerekebilir. Vana ipliğinin üzerine birkaç tur Teflon bant uygulayın. Bu, vananın sızdırmazlığını sağlayacaktır.
- Ardından vana yuvasını temizlemek gerekir. Bunun için, bir bez veya havlu kullanın. Tüm kalıntıları ve kirleri temizleyin.
- Vananın bağlantı noktalarına uygun contalar yerleştirilir. Contaların doğru boyutta olduğundan ve sıkıca yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
- Vananın bağlantı noktaları borulara sıkıca vidalanır. Kelepçe anahtarını kullanarak, termostatik vanayı sıkın. Vana bağlantısının sıkı olduğundan emin olun. Bu adımda boruların doğru yöne yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
- Vananın ayar düğmesi ve kapağı takılır. Ayar düğmesi, sıcaklık ayarını yapmak için kullanılır. Kapak, vananın içindeki mekanizmaları korur. Ayar anahtarının nasıl kullanılacağı, termostatik vanaların kullanım kılavuzunda belirtilir.
- Vananın bağlantılarının sıkıca yerleştirildiğinden emin olmak için, bağlantı noktaları kontrol edilir. Su sistemi yeniden açılır ve vananın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Bağlantıyı su tesisatı işlerinde uzman olan bir kişinin yapması daha iyi olabilir. Bu işlem, yanlış yapıldığında ciddi su kaçağı problemlerine neden olabilir ve hasara yol açabilir.
KAS Termostatik Vana
KAS, kaliteli ve dayanıklı termostatik vanalar üreten bir Türk markasıdır. KAS termostatik vanalar, yüksek kaliteli malzemelerden yapılmıştır dolayısıyla sıcaklık ayarları hassas bir şekilde yapılır. Ayrıca bu cihazlar enerji tasarrufu sağlar ve konforlu bir yaşam alanı sunar. KAS bünyesinde satışa sunulan vana grupları şu şekildedir:
- Kompakt Ventil Termostatik Vana: EN 215 standartlarına uygun olarak üretilmiş olup kullanım sıcaklığı 120 °C, kullanım basıncı ise PN 10’dur.
- Köşe Termostatik Radyatör Vanası: Ortam ayarlanan sıcaklığa ulaştığında vana, üzerindeki pimi iterek radyatörün kapanmasını ve gereksiz ısı yaymasını önler.
- Eksenel Termostatik Radyatör Vanası: ½’’ Pex Bağlantılı ve ½’’ Boru bağlantılı tipleri bulunur ve 15°C sabitleme yapılabilir.
- Düz Termostatik Radyatör Vanası: 1/2”- 16×2 Pex-B Bağlantılı da dahil olmak üzere üç tipi bulunur.
KAS, kaliteli ve uzman işçilik ile ürettiği sıhhi tesisat ve ısıtma sistemleri ürünleri ile 1970 senesinden beri hayatlarınızı kolaylaştırıyor. Danışmak istediğiniz tüm konularda; info@kas.com.tr adresine mail atabilir veya 0 216 311 35 45 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.