Küresel Vana Nedir? Kullanım Alanları ve Standartları

Küresel Vana Nedir?

Küresel vana , içinden geçen akışı kontrol etmek için, delikli ve döner bir küre kullanan çeyrek dönüşlü en kaliteli vanalardan biridir. Kürenin deliği akış ile aynı hizada olduğunda ve vana kolu tarafından 90 derece döndürüldüğünde kapalıdır. Kol, açıkken akışla hizalanacak şekilde düzdür, kapatıldığında, valfin durumunun görsel olarak doğrulanmasını sağlamak için dik konumdadır.

Küresel vanalar uzun ömürlüdürler, yıllarca kullanıldıktan sonra bile birçok döngüden sonra iyi performans gösterir ve güvenilirdir. Bu nitelikler, küresel vanalara sıklıkla tercih edilme özelliği verir, kapatma ve kontrol uygulamaları için mükemmel bir seçimdir.

Küresel Vanalar 3 Standart Tasarım Çalışması

1- EN 13828 – Binalarda İçme Suyu Tesisatı İçin – Elle Kumandalı – Bakır Alaşımlı ve Paslanmaz Çelik Küresel Vanalar;

Bu Avrupa Standardına tabi ürünler ; Binalarda kullanılan, anma basıncı PN 10’a ve çalışma sıcaklığı 65 ºC’a kadar olan içme suyu tesisatı için ölçüleri  Ara sıra 90 ºC’a kadar ara sıra gerçekleştirilen çalışmaya en fazla 1 saat süre ile müsaade edilir. Anma çapları DN 8 ilâ DN 100 olan, bakır alaşımlı küresel vanalardır.

2-EN 13547 – Endüstriyel Amaçlı Vanalar – Bakır Alaşımlı Küresel Vanalar;

Bu Avrupa Standardına tabi ürünler; flanşlı, vidalı, ince boru (kapiler) veya sıkma veya gevşetme somun/rakorlu bağlantı ağızlarına sahip genel kullanım için bakır alaşımlı küresel vanalardır. İçme suyu uygulamalarında kullanılan bakır alaşımlı küresel vanaları değildirler. Bazı özel uygulama alanları için, örneğin gaz, ilgili performans standardlarının gereklerinin karşılanması kaydıyla bu standarda tabi vanalar kullanılabilir. İlgili düzenleyici kuruluşun onayı gerekebilir. Anma ölçüleri DN 6 ila DN 300 ve anma çapları 6 mm ile 110 mm aralığındadır. Anma basıncı kısa gösterilişleri aralığı, PN 6; PN 10; PN 16; PN 20; PN 25 PN 32; PN 40 PN 63; Sınıf 150 ve Sınıf 300’ü olabilir.

3- EN 331 – Bina Gaz Tesisatlarında El ile Çalıştırılan Küresel Vanalar ve Dipten Yataklı Konik Kapatmalı Vanalar;

Bu Avrupa Standardına tabi ürünler; küresel tipli ve dipten yataklı (kapalı) konik tapalı vanalardır. Küresel vanalar, bina içi veya dışında doğrudan gömülü olmayan konut ve ticari binalar için birinci aile, ikinci aile ve üçüncü aile gazları kullanan (EN 437’de belirtildiği gibi), 0,2 x 105 Pa, 0,5 x 105 Pa, 1 x 105 Pa, 5 x 105 Pa, 20 x 105 Pa kadar basınç ve -5 C veya -20 °C’tan +60 °C’a kadar olan sıcaklık sınırlarında çalışırlar.

“Doğrudan gömülü olmayan” ifadesi, zemin altındaki vanaların, toprak veya diğer malzemelerle doğrudan temas etmediği (örneğin, mahfaza içinde korundukları) anlamına gelmektedir. Bu Avrupa Standardı’nın kapsamındaki vanalar anma çapları (DN) : 6, 8, 10, 12, 15, 20, 25, 32, 40, 50, 65, 80, 100 olarak üretilir.

En Popüler Küresel Vana Çeşitleri:

  1. Doğalgaz küresel vanası
  2. Su küresel vanası
  3. Mini küresel vana
  4. Kelebek kollu küresel vana
  5. Dişli küresel vana
  6. Flanşlı küresel vana
  7. Standart küresel vana

Sonuç olarak, küresel vanalar akış kontrolü için kullanılan yüksek kaliteli vanalardır. Delikli ve döner bir küre ile çalışırlar ve kolaylıkla açılıp kapatılabilirler. Küresel vanalar uzun ömürlüdür ve güvenilirdir, yıllarca kullanıldıktan sonra bile iyi performans gösterirler. Birçok farklı tasarım ve standartları bulunmaktadır, örneğin içme suyu tesisatı için kullanılanlar, endüstriyel amaçlı olanlar ve bina gaz tesisatlarında kullanılanlar gibi. Ayrıca, doğalgaz vanası, su vanası, mini vanalar, kelebek kollu vanalar gibi farklı çeşitleri mevcuttur. Küresel vanalar, kapatma ve kontrol uygulamaları için mükemmel bir seçenek olarak tercih edilirler.

Sektör Lideri

Sektör Lideri

1. Sınıf Hammadde
1. Sınıf Hammadde
Yüksek Teknoloji
Yüksek Teknoloji